Nederland – Zeeland – Middelburg – 15/02/2019 tot en met 17/02/2019
Om te bekomen van onze Valentine’s date trokken we eropuit naar het Nederlandse Zeeland waar we de stad Middelburg met zijn monumentale binnenstad gingen bezoeken.
Dat van die Valentine’s date was een grapje natuurlijk. Die was zalig, maar we hadden een reden nodig om er nog eens op uit te trekken met onze motorhome.
We hadden dus een plekje gereserveerd op de stadscamping van Middelburg waar we op vrijdagnamiddag iets na 16u00 naartoe vertrokken. Natuurlijk hadden we te kampen met de gekende files op de Antwerpse ring, maar al bij al werd het een vlotte rit waardoor we rond 17u40 op de camping aankwamen.
Op de receptie van de camping werden we zeer vriendelijk ontvangen en kregen we meteen ook wat informatie mee van de binnenstad en de weg er naar toe. We kregen plekje nummer 155 toegewezen en een beetje later stonden we geparkeerd en zagen we nog net het zonnetje ondergaan. Op het eerste zicht ziet de camping er best OK uit. Deze propere en verzorgde camping lijkt nieuw aangelegd want de plantje die tussen de camperplaatsen zijn geplaatst zien er nog piepjong uit. Ook het sanitair is kraaknet en lekker verwarmd. Wegens de vriestemperaturen die er tot kort voor ons verblijf waren, was er maar één waterpunt beschikbaar op de camping. Voor ons niet erg, we hadden een halve tank water bij, meer dan voldoende voor het weekend.
Als avondmaal hadden we een tapas tafel voorzien, welk we wel meer doen op de eerste avond dat we ergens aankomen. Het is makkelijk en bovendien lekker; je gebruikt de tapas die je zelf het meest graag lust. Om het internationaal te maken dronken we er een rosé wijntje “Santa Christina” bij om het geheel af te maken. Een heerlijke afsluiter van de dag.
We startten de zaterdagmorgen met het afbakken van de broodjes in onze oven en het zetten van een potje koffie op de ouderwetse manier: met een thermos en een filter waar we bijna kokend water overgieten. Twee ingrediënten die de basis vormen van een gezellig ontbijt.
Na het ontbijt werd het tijd om aan onze wandeling naar het stadscentrum te beginnen. Volgens de dames aan de receptie zouden we er ongeveer 15 minuten over doen.
Een beetje geschiedenis:
Middelburg vind haar oorsprong in het laatste kwart van de negende eeuw. In die periode plunderden de Vikingen de kusten van West-Europa. Om de bevolking te bescherming te bieden werden ronde vluchtburgen aangelegd. Op Walcheren waren dat de zuidburg (Souburg), de duinenburg (Domburg) en daartussen de middelste burg, Middelburg dus. Die burgvorm is nog steeds terug te vinden in de huidige stadsplattegrond.
Nadien zou Middelburg zich ontwikkelen tot een handels- en havenstad van formaat als voorhaven voor Brugge, Gent en nog later Antwerpen (de oudste stadsrechten dateren uit 1217).
Veel later, ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste havenstad van Nederland.
Op 17 mei 1940 gaat een groot deel van de Middelburgse binnenstad, door voornamelijk Duitse beschietingen, in vlammen op. Herbouw in traditionalistische stijl volgt. In de jaren zestig en zeventig worden grote delen van de stad gerenoveerd en gerestaureerd. Vandaar dat Middelburg op de vijfde plaats in de landelijke top tien van monumentsteden staat.
Onze wandeling:
Toen we de camping/camperplaats verlieten via een wandelweg, die vlak voor de camping vertrekt, bereikten we de Langevielesingel waar we een mooi zicht kregen op een prachtige windmolen. We vervolgden onze weg via de Seisstraat en de Kromme Weele waar we het chocolademuseum passeerden alvorens ons te vergapen aan de magnifieke Vleeshal Markt gebouw. De Vleeshal Markt is gevestigd in het voormalige stadhuis op de markt van Middelburg.
Ook het vlakbij gelegen stadhuis is een pareltje. Het laatgotische monument werd gebouwd in de 15de eeuw en wordt gezien als een van de mooiste gebouwen die Nederland rijk is. Hoe meer je naar de gevels kijkt des te meer je er ontdekt: waterspuwers, beelden van Zeeuwse graven en gravinnen, torentjes, glas-lood-ramen en nog veel meer. Naast de vleeshal is het stadhuis ook nog voorzien van een lakenhal.
Op de markt vonden de wekelijkse zaterdag markt plaats waar men groenten-, planten-, fruit- en kaaswaren aan de man tracht te brengen. Hier zouden we later op de dag terugkomen.
We vervolgden onze weg via de winkelstraten die zich in de Lange Delft en Korte Delft bevinden. Via de Sint Pieterstraat passeerden we Sint Jorisdoelen (een bekend monumentaal gebouw in Middelburg. Het was oorspronkelijk gebouwd in 1582 en was de basis van het schuttersgilde van Sint Joris van Zeeland. Het oorspronkelijke gebouw werd in de oorlog verwoest en rond 1970 weer opgebouwd in de oude stijl van vroeger. Op het dak staat de gouden St. Joris.), een fontein en een monument ter nagedachtenis voor de Zeeuwse slavenhandel.
Daarna draaiden we links via een doorgang naar de Middelburgse abdij toe. De Middelburgse abdij is een groots omsloten complex met vijf torens, kloostergangen, een kloostertuin en een mooi plein in het midden. De abdij werd kort na het jaar 1100 gebouwd door Norbertijner monniken. In het abdijcomplex is zowel het Zeeuws provinciaal bestuur als het Zeeuws Museum gevestigd.
Een beetje verder stonden we naast Lange Jan, die met zijn 90,5 meter de op twee na hoogste toren van Nederland is. Waar je op het eiland Walcheren ook staat, Lange Jan torent met zijn prachtige keizerskroon hoog boven het landschap uit. Voor de geïnteresseerden: de klim via 207 treden biedt je een fenomenaal zicht over het Walcherse land. Wij lieten de beklimming voor wat ze was en dronken iets in een brasserie die aan de voet van Lange Jan is gelegen: het Jazz-eetcafé Desafinado aan de Koorkerkstraat 1 waar men 125 verschillende biersoorten te koop aanbied en een groot aantal ervan via de tapkraan. Wij dronken er een donkere Belgische Westmalle en een Lange Jan (ok, twee), een pils van 6,5%.
Na deze verfrissing keerden we terug naar de markt waar we iets gingen eten in Hotel-Brasserie “de Huifkar”. Daar nuttigden we een hamburger met salade en een wok van pasta met mosselen en scampi’s terwijl er buiten een in hesjes geklede mensen stonden te schreeuwen “eigen volk eerst”. Het waarom kregen we niet te weten.
Met een goede gevulde buik kochten we op de markt nog een beetje kaas en wandelden we via de winkels in de Pottenmarkt en de Langeviele tot aan de Kloveniersdoelen. De kloveniersdoelen is een fraai monumentaal gebouw met een zeer veelzijdige historie. Het monument werd begin 17de eeuw gebouwd als oefenruimte voor de kloveniers (geweerschutters). Het kleine schuttertje bovenop de toren is waarschijnlijk het leukste overblijfsel uit deze periode. Tegenwoordig is er een grand café en een filmzaal gevestigd.
Het water volgend via de Molenberg, de Seisstraat en de Seissingel keerden we terug naar de camping.
Daar installeerden we ons in onze stoeltjes en op de tafel stond al snel een flesje Codorniu te wachten om geopend te worden. Tot net voor de zonsondergang genoten we van de uitzonderlijk warme temperaturen op deze 16de februari.
We weerhielden het bekijken van o.a. De Oostkerk, de Koepoort, de jachthaven, de buurt rond de Rouaansekaai, de rondvaart rond Middelburg, etc. voor een volgende keer want naar dit mooie, rustige Middelburg gaan we nog zeker wel eens terugkeren.
Ons avondmaal bestond uit een voortzetting van het avondmaal van de avond ervoor: tapas met nogmaals een glaasje wijn. Teveel van het goede? Misschien wel, maar het leven is te kort om niet van de geneugten des levens te genieten zullen we maar zeggen.
En hiermee kwam er een einde aan een zonovergoten zaterdag in februari.
De zondag verliep zoals de meeste wanneer je een camping voor 12u00 moet verlaten: op tijd opstaan om te ontbijten en de motorhome een beetje opruimen en proper maken.
Klik hier om meer foto’s te bekijken van deze én onze andere motorhome reizen.
Op PolarSteps.com ziet onze trip er als volgt uit (https://www.polarsteps.com/LucCeulemans/1406960-nl-zeeland-middelburg):
Onze andere reizen kan u ook via onderstaande weg raadplegen:
Reacties
Nederland – Zeeland – Middelburg – 15/02/2019 tot en met 17/02/2019 — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>